Hypnose: magie of evidence based behandelmethode?


De meeste mensen kennen hypnose van TV of een hypnoseshow. De toepassing van medische/klinische hypnose is - ondanks dat veel ziekenhuizen hun patiënten in aanvulling op reguliere behandelingen hypnotherapie aanbieden - minder bekend.

Hypnose is een krachtige techniek waarmee je de controle over je leven terug kunt krijgen. Niet alleen als het gaat om mentale en/of emotionele issues of een vervelende of ongezonde gewoonte. Ook fysieke klachten zijn middels hypnose positief te beïnvloeden.

Hypnose heeft een groot stress verlagend effect op zowel je lichaam als je geest. Daarbij heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat wanneer iemand een half uur in een diepe trance verkeert, het aantal Natural Killercells in het bloed sterk is toegenomen. Natural Killercells zijn witte bloedcellen die tumorcellen en met virussen geïnfecteerde cellen opruimen. Deze toename van Natural Killercells geeft als het ware een boost aan je immuunsysteem. Je wordt steeds minder vatbaar voor infecties en ander ongemak.

Jammer genoeg bestaan er nog steeds misverstanden over hypnose. Op TV en tijdens hypnoseshows wordt de indruk gewekt dat deelnemers willoos aan de grappen en grollen van de hypnotiseur zijn overgeleverd. Niets is echter minder waar! Iedere deelnemer is zich bewust van wat er gebeurt. Is wat de hypnotiseur van een deelnemer vraagt voor hem/haar niet logisch of acceptabel? Dan kan deze deelnemer op ieder moment beslissen dat hij/zij niet meer aan de show mee wil doen en de hypnose beëindigen. Het is echter nieuwsgierigheid en de wens van de deelnemers zelf om onderdeel van de show uit te maken. Ze vinden het leuk de mensen in de zaal te entertainen. Ze zullen dan ook de aanwijzingen en suggesties die de hypnotiseur geeft uit vrije wil en zonder vragen opvolgen.

Nog een misverstand over hypnose. Als je onder hypnose bent dan slaap je ... Het woord "Hypnose" is afkomstig van het Griekse "Hypnos" dat slaap betekent echter, hypnose heeft niets met slaap te maken. Een hypnotherapeut zal tijdens de inductie waarbij iemand in een lichte trance wordt gebracht het woord "slaap" wel gebruiken, maar dit staat synoniem voor het woord "ontspan".

Hypnose heeft ook niets met magie te maken ... Wat is hypnose dan wel? Hypnose is een natuurlijke staat van zijn. Iedereen kent (zelfs meerdere keren per dag) momenten van spontane hypnotische trance. Je herkent ze vast. Je staat wat voor je uit te staren en komt met een schokje terug in het hier en nu. Ook is het je wel eens overkomen dat je je tijdens een autorit ineens realiseert dat je al veel verder bent dan gedacht. Het lijkt alsof je een stukje van de reis hebt "gemist". Ook kun je in een moment van spontane hypnotische trance "zomaar" de afslag missen die je al jaren iedere dag neemt. In feite is Hypnose niets meer of minder dan een opperste vorm van concentratie.

Hypnose is een evidence based (wetenschappelijk bewezen) behandelmethode die steeds breder wordt ingezet, ook in de reguliere zorg. Zoals eerder aangegeven zijn er in Nederland steeds meer ziekenhuizen die patiënten in aanvulling op hun behandeling Hypnotherapie aanbieden. Hypnotherapie is effectief. Meestal zijn er maar een paar sessies nodig om de door jou gewenste verandering tot stand te brengen.

Neuro-wetenschappers hebben namelijk al lang geleden ontdekt dat maar liefst 95% van ons gedrag niet alleen bepaald maar ook door ons onderbewustzijn gestuurd wordt. Dat is heel veel! Vastgeroeste denkpatronen, negatieve gevoelens, ongewenst gedrag, vervelende gewoontes, negatieve emoties, herinneringen aan een traumatische ervaring … Ze zitten allemaal rotsvast in ons onderbewustzijn verankerd en zijn op bewustzijnsniveau (op wilskracht) bijzonder lastig blijvend te veranderen. In hypnose gaat dat veel gemakkelijker. In een diepe trance worden de suggesties die aan het onderbewustzijn worden aangeboden en die voor de door jou gewenste verandering gaan zorgen, 200 keer sneller/beter opgenomen dan bij bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie.

Hypnose heeft een breed toepassingsgebied. Het wordt ingezet bij onder andere angsten, fobieën, stotteren, het hebben van weinig zelfvertrouwen, een laag zelfbeeld, stress en alle aan stress gerelateerde klachten, functionele, chronische en uitbehandelde pijn, onbegrepen buikpijn, het prikkelbare darmsyndroom, gewichtsvermindering, het aannemen en volhouden van een gezonde voedingsgewoonte en niet te vergeten vervelende en/of slechte gewoontes zoals roken, nagelbijten en stress- en emotie-eten. Een uitgebreide lijst met indicaties vind je hier .

Belangrijk om te onthouden; a nders dan je misschien zou denken hoeft hypnotherapie niet gaan over ingewikkelde issues of grote problemen. Hypnotherapie gaat over veranderwensen in alle soorten en maten en altijd over een betere toekomst! Hypnose is een krachtige techniek die je in kunt zetten voor persoonlijke ontwikkeling en als ik je geleerd heb jezelf onder hypnose te brengen, voor zelfhulp. En wie kan dat niet gebruiken? Als je eerlijk naar jezelf kijkt dan kun je probleemloos 10 dingen opschrijven die je graag zou willen veranderen. Niet alleen in je privéleven, ook op zakelijk gebied".

Zoals gezegd heeft hypnose niets met magie te maken. Hypnose is een techniek waarbij de hypnotherapeut de gehypnotiseerde (jou in dit geval) door middel van het geven van aanwijzingen en suggesties begeleidt in een steeds diepere trance te komen. De hypnotherapeut is "alleen" tussenpersoon. Welbekeken is iedere hypnose dus zelfhypnose waarbij jij volledige controle houdt. Je kunt (als je dat zou willen) op ieder moment de hypnose te beëindigen.

Wanneer je een diepe trance (Somnambulisme) hebt bereikt, kan het eigenlijke veranderwerk beginnen. Ben je nieuwsgierig hoe dit in z'n werk gaat? Lees dan eerst meer over het Mindmodel.

Ontwerp, teksten en realisatie Janine Alting - Copyright 2018 Onder Hypnose