Hypnose: magie of evidence based behandelmethode?

Het woord "Hypnose" is afkomstig van het Griekse "Hypnos" dat slaap betekent. Hypnose heeft echter niets met slaap te maken. Een hypnotherapeut zal tijdens de inductie waarbij iemand in een lichte trance wordt gebracht het woord "slaap" wel gebruiken, maar dit staat synoniem voor het woord "ontspan".

Hypnose heeft ook niets met magie te maken. Hypnose is een natuurlijke staat van zijn. Iedereen kent (zelfs meerdere keren per dag) momenten van spontane hypnotische trance. U herkent ze vast. U staat wat voor u uit te staren en komt met een schokje terug in het hier en nu. Ook is het u wel eens overkomen dat u zich tijdens een autorit ineens realiseert dat u al veel verder bent dan gedacht. Het lijkt alsof u een stukje van de reis hebt "gemist". Ook kunt u in een moment van spontane hypnotische trance "zomaar" de afslag missen die u al jaren iedere dag neemt. In feite is Hypnose niets meer of minder dan een opperste vorm van concentratie.

Hypnose is een evidence based (wetenschappelijk bewezen) behandelmethode die steeds breder wordt ingezet, ook in de reguliere zorg. Er zijn in Nederland steeds meer ziekenhuizen die patiënten in aanvulling op hun behandeling Hypnotherapie aanbieden. Hypnotherapie is effectief. Meestal zijn er slechts een paar sessies nodig om de gewenste verandering tot stand te brengen.

Hypnose heeft een breed toepassingsgebied. Het wordt ingezet bij onder andere angsten, fobieën, stotteren, het hebben van weinig zelfvertrouwen, alle aan stress gerelateerde klachten, chronische pijn, onbegrepen buikpijn, het prikkelbare darmsyndroom, gewichtsvermindering, het aannemen en volhouden van een gezonde voedingsgewoonte en niet te vergeten vervelende en/of slechte gewoontes zoals roken, nagelbijten en stress- en emotie-eten. Een uitgebreide lijst met indicaties vindt u hier.

Zoals gezegd heeft hypnose niets met magie te maken. Hypnose is een techniek waarbij de hypnotherapeut de gehypnotiseerde, u in dit geval, begeleidt in een steeds diepere trance te komen. Welbekeken is iedere hypnose zelfhypnose waarbij u volledige controle houdt, u kunt op ieder moment beslissen de hypnose te beëindigen. Wanneer u een diepe trance (Somnambulisme) hebt bereikt, kan het eigenlijke veranderwerk beginnen. Bent u nieuwsgierig hoe dit in z'n werk gaat? Lees dan eerst meer over het Mindmodel.

Ontwerp, teksten en realisatie Janine Alting - Copyright 2018 Onder Hypnose