Het Mindmodel:

Om te begrijpen hoe het kan dat hypnose werkt, wil ik u graag eerst iets vertellen over het zogeheten Mindmodel.

Het Mindmodel


De menselijke geest is onder te verdelen in het Onbewuste, het Onderbewustzijn en het Bewustzijn. Alle drie hebben ze een eigen taak. Voor hypnotherapie zijn met name het onderbewustzijn, het bewustzijn en de kritische factor interessant.

Op dit moment is uw bewustzijn actief. U was anders niet in staat deze tekst te lezen, laat staan te begrijpen. Uw bewustzijn zorgt er onder andere voor dat u zich kunt concentreren op gebeurtenissen in het hier en nu. Ook wilskracht is een onderdeel van het bewustzijn.

Onder uw bewustzijn ligt het onderbewustzijn. Hoe u zich gedraagt, uw gewoontes en wat u gelooft liggen rotsvast in uw onderbewustzijn opgeslagen. Wanneer u een bepaald gedrag, een negatieve gevoelservaring bij een aandoening/ziekte of een (vervelende/ongezonde) gewoonte wilt veranderen, zal dit op onderbewust niveau moeten gebeuren. Het op wilskracht (bewust) structureel veranderen is een bijna onmogelijke opgave.

Ik geef u een voorbeeld. Een roker heeft beslist dat hij/zij wil stoppen met roken. Roken is ongezond, het is duur, het stinkt, er zijn steeds minder plekken waar je mag roken en het kost nog eens veel tijd ook. Maar..... in het onderbewustzijn van de roker ligt rotsvast verankerd dat (samen) een sigaretje roken gezellig is. Het ontspant, het maakt rustig als je geëmotioneerd of boos bent en het geeft je permissie even pauze te nemen. De roker staat niet te niksen, hij/zij rookt een sigaret. De roker heeft dit zichzelf ontelbare keren voorgehouden.

Nu de roker heeft beslist op wilskracht te stoppen, komen het bewustzijn (de wil) en het onderbewustzijn met elkaar in conflict. Wanneer dit zo is, wint nagenoeg altijd het onderbewustzijn. Hierin liggen immers allerlei aangename voordelen opgeslagen waarom de roker vooral moet blijven roken!

Het vorenstaande verklaart waarom het zo moeilijk is op wilskracht definitief met een slechte gewoonte te stoppen. Het maakt daarbij niet uit welke slechte gewoonte of welk ongewenst gedrag dit is.

Het onderbewustzijn en het bewustzijn omvatten veel meer dan hierboven aangegeven. Meer informatie vindt u onder de onderstaande knop. Ook kunt u hier lezen welke rol de kritische factor vervult.Zoals gezegd liggen uw gedrag en gewoontes rotsvast in uw onderbewustzijn verankerd en zijn ze, als u op bewust niveau (op wilskracht) iets wilt veranderen en de in uw onderbewustzijn opgeslagen informatie anders is, bijna niet blijvend te veranderen. Behalve onder hypnose ......

Ontwerp, teksten en realisatie Janine Alting - Copyright 2018 Onder Hypnose