Functionele Maag- en Darmklachten:

PDS of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal en dan met name van de dikke darm. Het is (nog) niet exact bekend wat PDS veroorzaakt. Er werd, mede doordat er bij onderzoek geen lichamelijke oorzaak gevonden wordt, lang gedacht dat PDS een psychische aandoening was. Vandaag de dag weten we beter. PDS heeft geen psychische oorzaak maar psychische factoren zoals stress en angst kunnen PDS-klachten wél verergeren of zelfs uitlokken.

PDS komt vaker voor dan je denkt. Geschat wordt dat ruim 10% van de Nederlanders door deze aandoening wordt geplaagd. De klachten die met PDS gepaard gaan kunnen van grote invloed zijn op je kwaliteit van leven. Niet alleen fysiek, ook mentaal en emotioneel.

Jammer genoeg worden patiënten, aangezien bij onderzoek geen aanwijsbare oorzaak in de darmen wordt gevonden, nog altijd niet even serieus genomen. Een dieet of medicatie kan verlichting van klachten bieden, maar lang niet altijd.


Evidence based behandelmethode:

Prof. dr. Peter Whorwell, gastro-enteroloog in het University Hospital of South Manchester, was de eerste die in 1983 een studie startte naar het effect van hypnotherapie bij PDS. Aan deze studie deden in totaal 30 mensen met darmklachten mee waarbij de (toenmalige) traditionele behandeling geen of te weinig effect had. De uitkomst van deze studie was zo verrassend dat het tijdschrift The Lancet de resultaten in 1984 in de tweede editie publiceerde. The Lancet is een medisch tijdschrift dat wereldwijd door veel medici en medische wetenschappers beschouwd wordt als een van de meest gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften.

Aangezien één zwaluw nog geen zomer maakt, zijn nadien tal van andere studies opgezet die keer op keer dezelfde uitkomst gaven; hypnotherapie is effectief bij de behandeling van PDS, zowel bij volwassenen als bij kinderen.


Functionele Maagklachten:

Maagklachten komen nóg vaker voor dan PDS. Naar schatting heeft 1 op de 4 mensen in Nederland wel eens last van zijn of haar maag. Vaak is de oorzaak brandend maagzuur (reflux) of een maagzweer.

Maar wat als deze en andere aandoeningen als oorzaak zijn uitgesloten en je blijft toch maagklachten houden? Maagklachten waarvoor geen aanwijsbare oorzaak wordt gevonden worden functionele maagklachten genoemd.

Functionele maagklachten zijn medisch gezien niet ernstig maar voor veel patiënten wel erg vervelend en soms pijnlijk. Net als bij PDS kunnen functionele maagklachten een niet te onderschatten negatieve impact op je leven hebben en omdat de oorzaak niet bekend is, is het lastig een effectieve behandeling te vinden. De praktijk wijst echter uit dat Hypnotherapie vervelende klachten significant kan verminderen.

Heb jij last van het Prikkelbare Darm Syndroom of last van je maag waarvoor geen lichamelijke oorzaak is gevonden? Neem dan contact met me op voor het maken van een afspraak. Het zal je op alle fronten goed doen.

Ontwerp, teksten en realisatie Janine Alting - Copyright 2018 Onder Hypnose