Zelfhypnose:

Ik ben van mening dat eigenlijk iedereen zelfhypnose zou moeten leren. Niet alleen vanwege het grote stress verlagende effect op zowel je lichaam als je geest. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat wanneer je een half uur in een diepe trance verkeert, het aantal Natural Killercells in je bloed sterk is toegenomen. Natural Killercells zijn witte bloedcellen die tumorcellen en met virussen geïnfecteerde cellen opruimen. Deze toename van Natural Killercells geeft als het ware een boost aan je immuunsysteem. Je wordt steeds minder vatbaar voor infecties en ander ongemak.

Anders dan veel mensen denken hoeft hypnotherapie (bij een hypnotherapeut of middels zelfhypnose) niet te gaan over ingewikkelde issues of grote problemen. (Zelf)hypnose gaat over veranderwensen in alle soorten en maten en altijd over een betere toekomst! Het is een krachtige techniek die je in kunt zetten voor persoonlijke ontwikkeling en zelfhulp. En wie kan dat niet gebruiken? Als je eerlijk naar jezelf kijkt dan kun je probleemloos 10 dingen opschrijven die je graag zou willen veranderen. Niet alleen in je privéleven, ook op zakelijk gebied.


Maar liefst 95% van ons gedrag wordt niet alleen door ons onderbewustzijn bepaald maar óók gestuurd.

Dat hebben Neuro-wetenschappers al lang geleden ontdekt. Maar liefst 95%! Dat is heel veel! Vastgeroeste denkpatronen, negatieve gevoelens, ongewenst gedrag, vervelende gewoontes, negatieve emoties, herinneringen aan traumatische gebeurtenissen … Ze zitten allemaal rotsvast in ons onderbewustzijn verankerd en zijn op bewustzijnsniveau (op wilskracht) bijzonder lastig blijvend te veranderen. Onder hypnose gaat dat veel gemakkelijker. In een diepe trance worden de suggesties die aan het onderbewustzijn worden aangeboden en die voor de door jou gewenste verandering gaan zorgen, 200 keer sneller/beter opgenomen dan bij bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Dit maakt hypnose bijzonder effectief. Heb je geleerd jezelf in hypnose te brengen? Dan word je je eigen hypnotherapeut!


Wat is het effect van zelfhypnose?

Zoals gezegd, met zelfhypnose geef je je lichaam de gelegenheid zich op allerlei terrein zo goed mogelijk te herstellen. In een diepe trance ontstaat meer balans tussen het Sympatisch en Parasympatisch zenuwstelsel (de werken-vechten-vluchten modus versus de modus voor rust, herstel en opbouw van nieuwe energie).

Niet alleen bij mentale en/of emotionele stress wordt de Sympathicus (de werken-vechten-vluchten modus) geactiveerd. Fysieke stress als gevolg van het hebben van een ziekte of aandoening heeft hetzelfde effect op je lichaam. Wanneer deze stress langere tijd aanhoudt, wordt de Sympathicus dominant en is de Parasympathicus (die zwakker is dan de Sympathicus) slecht in staat zich ook te laten gelden.

Kortom: voor een goede fysieke, mentale en emotionele gezondheid is balans tussen het Sympathisch en Parasympatisch zenuwstelsel uitermate belangrijk. Het toepassen van (zelf)hypnose bewerktstelligt dit.


Toepassingsgebied:

Het leren jezelf in hypnose te brengen is bijzonder geschikt wanneer je het beste in jezelf naar boven wilt halen, wanneer je je immuunsysteem een boost wilt geven, wanneer je beter in je vel wilt zitten en/of last hebt van/los wilt komen van:

 • Een chronische ziekte of aandoening.

 • Chronische of uitbehandelde pijn.

 • Hoofdpijn (door druk) of Migraine.

 • Functionele buik- en darmklachten.

 • Allergieën.

 • (Werkgerelateerde) stress of een burn-out.

 • Vermoeidheid.

 • Depressieve gevoelens.

 • Mentale en/of emotionele disbalans.

 • Angst- en paniekaanvallen.

 • Woedeaanvallen of stille woede.

 • Fobieën.

 • Dwanggedachten en/of dwanghandelingen.

 • Slaapproblemen of een kwalitatief slechte slaap.

 • Weinig zelfvertrouwen.

 • Een laag zelfbeeld.

 • Concentratieproblemen.

 • Belemmerende overtuigingen.

 • Overgewicht.

 • Een verslaving (roken, eten, gamen, seks etc.).

 • Nagelbijten.

 • En meer, veel meer ...


Wil jij graag leren jezelf onder hypnose te brengen?

Dat kan. Je kunt dit op meerdere manieren doen. Via autogene training . Je leest dan een boek over zelfhypnose of volgt een online cursus. Autogene training is een moeizaam en langdurig proces. De meeste mensen houden het dan ook al snel voor gezien.

Een beter idee vind ik het luisteren naar zelfhypnose audiobestanden die in overvloed op het internet te vinden zijn. Echter, het jezelf op die manier onder hypnose brengen vergt een hoge tijdsinvestering. Alleen de inleiding bij een ingesproken audiobestand duurt vaak al 15 minuten of langer. Daar komt bij dat voor succes een diepe trance (Somnambulisme) vereist is. Het is de vraag of een standaard ingesproken sessie je naar de noodzakelijke trancediepte brengt. Een ander punt wat je in je overweging mee kunt nemen voordat je een zelfhypnose audiobestand aanschaft … je bent afhankelijk van wat is ingesproken. Zijn dit de veranderingen die jij wenst?


Raak je al wat gedesillusioneerd? Dat hoeft niet!

Bij Onder Hypnose kun je kiezen uit een individuele training van drie sessies of een eendaagse groepstraining die het opleidingsinstituut van Onder Hypnose een aantal keren per jaar organiseert.

Tijdens beide trainingen leer je niet alleen jezelf in een paar seconden naar een diepe trance (Somnambulisme) te brengen en de hypnose te beëindigen, ik leer je ook hoe je een persoonlijk script schrijft en hoe je vervolgens de tekst van dit script op de dictafoon van je mobiele telefoon in kunt spreken. Je kunt je ingesproken veranderwens(en) dan tijdens een zelfhypnosesessie beluisteren. Meer informatie over de individuele en eendaagse groepstraining lees je onder de onderstaande knoppen.

Heb ik je belangstelling gewekt maar kun je niet kiezen? Neem dan contact met me op. We kunnen dan samen bepalen welke training het best bij je past; de individuele training van drie sessies of de eendaagse groepstraining. Welke optie je ook kiest, het leren jezelf in hypnose te brengen is een van de mooiste cadeaus die je jezelf kunt geven.

Ontwerp, teksten en realisatie Janine Alting - Copyright 2018 Onder Hypnose