Trancetoestanden:

Zoals gezegd zijn op het moment dat de hypnosesessie begint je bewustzijn en de kritische factor hoog actief. Ik heb dan als hypnotherapeut geen toegang tot je onderbewustzijn waar het veranderwerk plaats moet vinden. Immers, hetgeen je graag veranderd wilt hebben zit rotsvast in je onderbewustzijn verankerd. Het is dus noodzakelijk je bewustzijn en de kritische factor minder actief te laten worden. Dit kan door je naar een steeds diepere trance te begeleiden. Ik doe dat door het geven van suggesties. In het onderstaande overzicht zie je hoe dit in z'n werk gaat.


Normale waaktoestand:
Je bewustzijn en de kritische factor zijn hoog actief. Ik heb geen directe toegang tot je onderbewustzijn. Om je in een lichte trance te brengen kan ik je bijvoorbeeld vragen je ogen te sluiten en de spieren van je oogleden en de spieren rond je ogen dusdanig te ontspannen dat het voelt alsof ze niet meer open kunnen.Lichte trance

Lichte trance (Somnolentie):
Wanneer je mijn suggestie hebt opgevolgd en het voelt alsof je ogen niet meer open kunnen, ben je al in een lichte trance. Je bewustzijn en de kritische factor zijn dan licht ingeperkt. In deze staat van zijn zul je alles nog bewust kunnen volgen.


Middelmatige trance (Hypotaxie):

Deze lichte trance wordt vervolgens (steeds door het geven van suggesties) verder verdiept naar een middelmatige trance. In een middelmatige trance ben je lichamelijk volledig ontspannen, van je kruin tot aan je tenen. Ook al zijn in een middelmatige trance je bewustzijn én de kritische factor sterk ingeperkt, voor het therapeutische veranderwerk is dit nog niet voldoende. Er is dan nog één stap te gaan en dat is het je naar diepe een trance begeleiden.
Diepe trance (Somnambulisme):
Van een diepe trance is sprake wanneer je zowel lichamelijk als geestelijk ontspannen bent. Ik kan dit verifiëren door je bijvoorbeeld te vragen een schoolbord voor te stellen met daarop het getal 100. Als je je dit hebt voorgesteld dan tel je hardop terug vanaf 100 (100, 99, 98 …) waarbij de getallen die je hardop uitspreekt steeds kleiner en vager op het schoolbord verschijnen. Op het moment dat er in je verbeelding geen volgend getal meer verschijnt omdat het getal te klein en teveel vervaagd is om nog te kunnen zien, dan heb je een diepe trance bereikt. In een diepe trance zijn je bewustzijn én de kritische factor zéér sterk ingeperkt en heb ik als hypnotherapeut rechtstreeks toegang tot je onderbewustzijn. In deze staat van zijn kan ik je onderbewustzijn directe aanwijzingen/suggesties geven die verband houden met de door jou gewenste verandering(en). Het therapeutische veranderwerk kan beginnen.

In een diepe trance is er vaak sprake van amnesie (een hypnotisch geheugenverlies). Ook kunnen zich akoestische en optische hallucinaties voordoen. Je hoort en ziet dan dingen die er in werkelijkheid niet zijn. In diepe trance is anesthesie (gevoelloosheid) mogelijk. Hierdoor kunnen kleine operatieve ingrepen zonder verdoving uitgevoerd worden.

Ontwerp, teksten en realisatie Janine Alting - Copyright 2018 Onder Hypnose