Trancetoestanden:

Zoals gezegd zijn op het moment dat de hypnosesessie begint uw bewustzijn en de kritische factor hoog actief. Ik heb dan als hypnotherapeut geen toegang tot uw onderbewustzijn waar het veranderwerk plaats moet vinden. Immers, hetgeen u graag veranderd wilt hebben zit rotsvast in uw onderbewustzijn verankerd. Het is dus noodzakelijk uw bewustzijn en de kritische factor minder actief te laten worden. Dit kan door u naar een steeds diepere trance te begeleiden. Ik doe dat door het geven van suggesties. In het onderstaande overzicht ziet u hoe dit in z'n werk gaat.


Normale waaktoestand:
Uw bewustzijn en de kritische factor zijn hoog actief. Ik heb geen directe toegang tot uw onderbewustzijn. Om u in een lichte trance te brengen kan ik u bijvoorbeeld vragen uw ogen te sluiten en de spieren rond uw ogen dusdanig te ontspannen dat het voelt alsof ze niet meer open kunnen.Lichte trance

Lichte trance (Somnolentie):
Wanneer u mijn suggestie hebt opgevolgd en het voelt alsof uw ogen niet meer open kunnen, bent u al in een lichte trance. Uw bewustzijn en de kritische factor zijn dan licht ingeperkt. In deze staat van zijn zult u alles nog bewust kunnen volgen. Deze lichte trance wordt vervolgens (steeds door het geven van suggesties) verder verdiept tot u lichamelijk volledig ontspannen bent. Op het moment dat dit bereikt is, gaan we de trance verdiepen naar een middelmatige trance.


Middelmatige trance (Hypotaxie):
In een middelmatige trance zijn uw bewustzijn en de kritische factor sterk ingeperkt. Van een middelmatige trance is sprake wanneer u niet alleen lichamelijk maar ook mentaal ontspannen bent. Ik kan dit verifiëren door u bijvoorbeeld te vragen zich een schoolbord voor te stellen met daarop het getal 100. Als u zich dit heeft voorgesteld, telt u hardop terug vanaf 100 (100, 99, 98, ...) waarbij de getallen die u hardop uitspreekt, steeds kleiner en vager op het schoolbord verschijnen. Op het moment dat er in uw verbeelding geen volgend getal meer op het schoolbord verschijnt omdat het getal te klein en teveel vervaagd is om nog te kunnen zien, hebt u een middelmatige trance bereikt. We hebben dan nog één stap te gaan en dat is u in een diepe trance brengen.


Diepe trance (Somnambulisme):
In diepe trance zijn uw bewustzijn en de kritische factor zéér sterk ingeperkt en heb ik als hypnotherapeut rechtstreeks toegang tot uw onderbewustzijn. Ik kan uw onderbewustzijn directe aanwijzingen geven die verband houden met het veranderwerk.

Ik geef u een voorbeeld. Stel, u maakt een afspraak voor een hypnosesessie omdat u wilt stoppen met nagelbijten. U doet dit al jaren en u kluift uw nagels af tot bloedens toe. De directe suggesties die aan het onderbewustzijn kunnen worden gegeven gaan ervoor zorgen dat het ongewenste gedrag (het nagelbijten) stopt en dat u na de hypnosesessie ander gedrag gaat vertonen.

De directe suggesties die ik kan geven zijn dat u na de hypnosesessie uw nagels knipt op het moment dat ze voor u op een ongemakkelijke lengte zijn. Ik kan de suggestie geven dat u in het vervolg uw nagels en nagelriemen iedere dag met voedende olie verzorgt zodat ze er prachtig uit gaan zien. In het vervolg vijlt u uw nagels als er een haakje aanzit ........

In diepe trance is er vaak sprake van amnesie (geheugenverlies). Ook kunnen zich akoestische en optische hallucinaties voordoen (u hoort en ziet dan dingen die er in werkelijkheid niet zijn). In diepe trance is anesthesie (gevoelloosheid) mogelijk. Hierdoor kunnen kleine operatieve ingrepen zonder verdoving uitgevoerd worden.

Ontwerp, teksten en realisatie Janine Alting - Copyright 2018 Onder Hypnose