Het onbewuste, het onderbewustzijn en het bewustzijn:Je Onbewuste is vanaf je geboorte voorgeprogrammeerd. Je autonome zenuwstelsel is onderdeel van je onbewuste. Het autonome zenuwstelsel regelt de werking van inwendige organen, het immuunsysteem en allerlei processen waar je niet bij na hoeft denken zoals het feit dat je hart klopt, dat je ademhaalt en dat je spijsvertering werkt. Je onbewuste regelt ook je reflexen en instincten. Je steekt automatisch je armen uit wanneer je dreigt te vallen en je trekt je hand terug wanneer deze te dicht bij een vlam komt. Je onbewuste heeft maar een heel beperkt leervermogen. Door wat ze noemen klassieke conditionering kunnen aan aangeboren reflexen wel nieuwe reflexen toegevoegd worden, maar daar heb je veel geduld voor nodig. Een bekend voorbeeld van klassieke conditionering is de Pavlov reactie. Iwan Pavlov liet honden wanneer ze te eten kregen en bij het zien van al dat lekkers begonnen te kwijlen, een bel horen. Na heel veel herhaling waren de honden dusdanig geconditioneerd, dat ze alvast begonnen te kwijlen wanneer ze alleen al de bel hoorden. In 1904 ontving Iwan Pavlov als waardering voor zijn werk de Nobelprijs voor de Geneeskunde.

Op dit moment is je Bewustzijn actief. Je was anders niet in staat deze tekst te lezen, laat staan te begrijpen. Je bewustzijn zorgt ervoor dat je je kunt concentreren op gebeurtenissen in het hier en nu. Het is ook je bewustzijn waarmee je rationeel (logisch) en analytisch kunt denken, dat je problemen op kunt lossen. Ook je verstand, je wilskracht en je korte termijngeheugen zijn ondergebracht in het bewustzijn. Daarnaast vervult het bewustzijn nog een andere belangrijke taak; het beschermt je tegen bewust waargenomen gevaren. Anders dan je zult denken heeft het bewustzijn een hele beperkte capaciteit. Het kan maar 7 tot 9 dingen tegelijkertijd verwerken.

Onder je bewustzijn ligt het Onderbewustzijn. Je onderbewustzijn geeft je persoonlijkheid weer. Je kunt je onderbewustzijn het best vergelijken met de harde schijf van een computer. Het onderbewustzijn heeft een onbegrensde opslagcapaciteit. Hoe je je gedraagt, je gewoontes en wat je gelooft liggen in je onderbewustzijn opgeslagen. Je onderbewustzijn analyseert alle informatie die binnenkomt en ontwikkelt daaruit een bepaald gedrag of een bepaalde gewoonte. Dit ontwikkelde gedrag en deze ontwikkelde gewoontes liggen rotsvast in je onderbewustzijn verankerd en zijn heel erg moeilijk te veranderen. Maar ...... onder hypnose gaat dit veel gemakkelijker! Er is echter één moeilijkheidsgraad en dat is de kritische factor.

De Kritische factor is een onderdeel van je bewustzijn. Als we het toch over een vergelijking met computers hebben, dan kunt je de kritische factor het best vergelijken met een firewall. Wanneer zich bij jou informatie aandient, dan wordt deze informatie eerst door uw bewustzijn geanalyseerd. Pas daarna wordt het doorgegeven aan de kritische factor. De kritische factor vergelijkt de aangeboden informatie met wat er in je onderbewustzijn is opgeslagen. Is de informatie logisch en acceptabel? Dan laat de kritische factor de informatie toe tot je onderbewustzijn. Rijmt de aangeboden informatie niet met wat er (soms al jaren) in je onderbewustzijn ligt opgeslagen of is de informatie niet logisch en/of acceptabel, dan wijst de kritische factor de informatie af en wordt ze niet tot je onderbewustzijn toegelaten.

Ontwerp, teksten en realisatie Janine Alting - Copyright 2018 Onder Hypnose